Actualizare date cadastrale

Tocmai ai fost informat că imobilul pe care îl ai în posesie necesită o actualizare date cadastrale? Vrei să cunoşti situaţiile în care se impune o astfel de procedură? Îţi oferim mai mult decât răspunsuri, ci şi soluţiile adecvate prin serviciile noastre!

 

Ce înseamnă actualizare date cadastrale?

 

Pe scurt, operaţiunea de actualizare date cadastrale presupune reînnoirea datelor tehnice ale unui imobil înscris în cartea funciară. Pentru a înţelege mai bine la ce se referă, ilustrăm această procedură cu un exemplu concret.

 

În situaţia în care aduci modificări unei construcţii (o extinzi prin ridicarea unui etaj sau demolezi o parte din aceasta), automat suprafaţa obţinută nu mai corespunde cu cea iniţială, aşa cum nici informaţiile cuprinse în documentaţia cadastrală a imobilului nu mai reflectă realitatea, de unde şi obligativitatea acestei proceduri.

 

Într-un astfel de caz, actualizarea datelor implică măsurarea noului obiectiv obţinut şi alcătuirea documentaţiei necesare pentru depunerea la OCPI în vederea actualizării propriu-zise.

 

Situaţii care impun actualizarea datelor cadastrale

 

Pe lângă exemplul menţionat, există şi alte situaţii în care este nevoie de reînnoirea informaţiilor din documentaţia cadastrală a unui imobil, situaţii precum:

  • modificarea adresei;
  • modificarea limitelor;
  • schimbarea modului în care este folosit;
  • privatizări;
  • darea în arendă;
  • vânzarea silită.

Situaţiile de actualizare date cadastrale prezentate sunt realizate la iniţiativa proprietarului, însă sunt şi cazuri în care operaţiunea poate fi efectuată la cererea unui oficiu cadastral teritorial.

 

Acte şi termene pentru actualizare date cadastrale

 

Alături de formularul de actualizare pe care trebuie să îl completezi, este important să cunoşti faptul că depunerea acestuia la OCPI trebuie însoţită de o serie de acte ce variază de la un caz la altul, în funcţie de motivul care stă la baza demarării acestei proceduri.

 

Iar în ceea ce priveşte termenul de finalizare a întregii operaţiuni, acesta este de 2-3 zile în scopul întocmirii documentaţiei, respectiv 21 de zile lucrătoare (în regim normal) pentru avizarea de către OCPI.

 

În cadrul serviciului nostru de actualizare date cadastrale îţi oferim toate detaliile privind documentele necesare, documente pe care totodată le întocmim şi le depunem la sediul OCPI. Pentru informaţii suplimentare şi eventuale colaborări, îţi stăm la dispoziţie!

Poate sunteți interesați și de:
Intabulări

Intabularea și cadastrul sunt formalități pe care trebuie să le indepliniți pentru a vă asigura legalitatea proprietății.

Dezmembrari cadastrale

Este operația tehnică de împarțire a unei suprafețe în mai multe suprafețe egale sau inegale.

Rectificări suprafeţe

Aveți un imobil iar suprafața acestuia nu corespunde cu suprafața din acte?

Ridicare topografică

Aveţi nevoie de ridicarea topografică a imobilului pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie sau de demolare?

Valorile ce ne orientează activitatea:
Pentru informaţii suplimentare specifice situaţiei dumneavoastră sau eventuale colaborări: