Rectificare carte funciară

Operaţiunea de rectificare carte funciară este întâlnită în situaţiile în care înscrierile deja existente nu mai corespund cu realitatea.

 

Va confruntaţi în prezent cu o astfel de împrejurare? Nu ştiţi care sunt etapele ce trebuie bifate în vederea rezolvării sau nu cunoaşteţi motivele care pot declanşa rectificarea cărţii funciare?

 

Avem răspunsurile corecte şi soluţiile pentru nevoile dumneavoastră, indiferent care ar fi acestea! Ce trebuie să faceţi este doar să ne contactaţi!

 

Nevalabilitatea înscrierilor, baza pentru rectificare carte funciară


Rectificarea cărţii funciare presupune modificarea înscrierilor cuprinse în cadrul acesteia, înscrieri ce fac referire la imobilul propriu-zis (aspecte legate de suprafaţă de pildă), dreptul de proprietate sau alte notari asemănătoare.

 

Aşa cum a fost menţionat, din anumite motive pot apărea situaţii în care aceste înscrieri nu mai sunt valabile sau nu mai au un temei; pe scurt, nu mai corespund cu realitatea şi implicit situaţia juridică reală a imobilului respectiv, moment în care apare necesitatea rectificării.

 

Cine poate cere o rectificare carte funciară?


În principiu, o rectificare carte funciară poate fi solicitată de orice persoană, în cele mai multe cazuri aceasta fiind însuşi proprietarul imobilului care depune o declaraţie notarială în acest sens.

 

Pe de altă parte, efectuarea unei rectificări este “comandată” deseori şi de către instanţele judecătoreşti prin intermediul unei hotărâri definitive. Astfel de situaţii sunt comune în cazul litigiilor, atunci când hotărârea judecătorească nu necesită acordul celor 2 părţi aflate în conflict pentru a fi pusă în aplicare.

 

Motive pentru rectificarea cărţii funciare
Există o serie de motive care pot declanşa procedura de rectificare carte funciară, 3 dintre acestea fiind:

  • anularea sau modificarea actului în baza căruia a fost realizată o înscriere în cartea funciară;
  • existenţa unor greşeli din partea persoanelor abilitate în momentul efectuării unei înscrieri;
  • schimbarea situaţiei în ceea ce priveşte drepturile reale imobiliare (expirarea dreptului de uzufruct) sau cea a altor acte (ipotecă, de pildă).


Cauzele ce determina o astfel de acţiune sunt aşadar variate, însă pentru fiecare în parte noi va oferim soluţia! Prin intermediul serviciilor noastre întocmim documentaţiile de rectificare carte funciară aferente şi va scăpăm de grija demarării unor astfel de proceduri!

Poate sunteți interesați și de:
Cartea funciară

Cartea funciară reprezintă registrul public al proprietăţii imobiliare.

Înscrierea in cartea funciară

Doriţi să înscrieţi un imobil in cartea funciară?

Studiu carte funciară

Doriţi să stiţi exact ce se află în cuprinsul carţii funciare?

Extrasul de carte funciară

Aveţi nevoie de un extras de carte funciară?

Valorile ce ne orientează activitatea:
Pentru informaţii suplimentare specifice situaţiei dumneavoastră sau eventuale colaborări: